Door de coronamaatregelen is het voor professionals moeilijker om kwetsbare jongeren te bereiken, waardoor ze sneller uit zicht raken. Dat blijkt uit een onderzoek van MEE NL onder bijna duizend professionals die werken in de jeugdzorg, het onderwijs en wijkteams.
Zorgprofessionals zetten door de coronamaatregelen volop digitale communicatiemiddelen in. Desondanks zegt 76 procent van de ondervraagden met alléén digitale communicatie hun werk niet goed genoeg te kunnen uitvoeren.
Zo verdwijnen bijvoorbeeld veel kwetsbare jongeren eerder van de radar door het ontbreken van direct contact. Ook missen hulpverleners non-verbale signalen door de digitale communicatie.
Kenmerkend voor kwetsbare jongeren is dat ze vaak moeilijk zichtbaar zijn. Als ze enkele maanden geen ondersteuning krijgen, kan dat negatieve gevolgen hebben. Professionals maken zich vooral zorgen over het wegvallen van school of dagbesteding en daarmee het ontbreken van een dagstructuur. Dat kan onder andere verslavingsproblemen, agressie en eenzaamheid verergeren.
Deze problemen kunnen kwetsbare jongeren nog jarenlang blijven achtervolgen, bijvoorbeeld bij het vinden van werk. MEE NL roept de overheid dan ook op om hen tijdens de coronacrisis expliciet aandacht te geven.
Bron: MEE NL