Kwart ouders kan zwemles niet betalen

Een kwart van de ouders in Nederland doet hun kind niet op zwemles door de hoge kosten. De helft van alle ouders met een modaal of lager inkomen heeft moeite met het betalen van zwemles. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1.718 ouders uit het Opiniepanel.

Steeds meer ouders hebben moeite met het betalen van de duurder geworden zwemlessen. Ruim de helft van alle ouders met een modaal of lager inkomen kan de lessen eigenlijk niet betalen. 23 procent van hen noemt de hoge kosten als reden waarom hun kind helemaal geen zwemles krijgt. Ook gebeurt het steeds meer dat een kind door de hoge kosten noodgedwongen moet stoppen met lessen. Dit is het geval bij 22 procent van de ouders met een beneden-modaal inkomen.

Flink duurder

De afgelopen jaren zijn zwemlessen flink duurder geworden. Een zwemles kost al snel 12 euro of meer. De meeste kinderen hebben ongeveer 60 lessen nodig om hun A-diploma te halen. Ouders met een lager inkomen kunnen via de gemeente financiële hulp vragen om zwemles te kunnen betalen, maar vaak weten ouders niet dat dit mogelijk is.

Betaalbare basisvoorziening

'Het is belangrijk dat kinderen leren zwemmen', vertelt Ellen Donkers van het NJi. 'Dat ouders de zwemles niet kunnen betalen, komt door een breder probleem. Er is een groep ouders die structureel niet kan rondkomen en daardoor voorzieningen voor hun kinderen niet kan betalen. In plaats van aparte aanvragen voor ouders met weinig geld, zou het helpen om van zwemles een betaalbare basisvoorziening te maken. Zo kunnen alle kinderen leren zwemmen.'

Bericht EenVandaag

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.