Kabinet pakt wapenbezit onder jongeren aan
Het kabinet werkt aan een wet om de verkoop van messen aan minderjarigen te verbieden. Dat staat in het actieplan Wapens en Jongeren, dat minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming op 11 november aan de Tweede Kamer stuurden.
Wapenbezit onder jongeren is verboden. Toch komen er geregeld steekincidenten voor onder jongeren. Het kabinet komt in het actieplan Wapens en Jongeren met een totaalaanpak om wapenbezit en wapengebruik onder jongeren tegen te gaan.
Verkoop van messen
Nu is de verkoop van gebruiksmessen, zoals keukenmessen, aan jongeren onder de 18 jaar nog toegestaan. Het kabinet wil dit gaan verbieden. De laatste tijd hebben verschillende winkels op eigen initiatief al besloten geen messen meer aan jongeren te verkopen. Het kabinet wil dit verder stimuleren door de verkoop van messen in de wet te verbieden.
Onduidelijkheid in de wetgeving
Het dragen van messen op straat is voor minderjarigen nu vaak al verboden, maar de wet hierover is niet erg duidelijk. Dit maakt het voor handhavers moeilijk om in te grijpen. Het kabinet wil daarom de wetgeving over wapenbezit aanscherpen en verduidelijken, zodat sneller kan worden opgetreden als iemand met een mes of ander steekwapen over straat gaat.
Blijf in gesprek met jongeren
Karlijn Stals van het Nederlands Jeugdinstituut zegt dat het aantal jongeren dat betrokken was bij steekincidenten de laatste jaren stijgt. Daarover maken ouders, politie, scholen en jongerenwerkers zich grote zorgen. 'Van jongeren weten we dat gevoelens van angst, onveiligheid en gebrek aan perspectief een risico vormen voor delinquent gedrag, zoals het dragen en gebruiken van wapens. Volwassenen kunnen jongeren helpen door in gesprek te blijven met jongeren over wat hen bezighoudt. Op die manier kunnen zij de jongeren beter begrijpen en hen alternatieve manieren bieden om met die negatieve gevoelens om te gaan.'
Duidelijke norm
De aangescherpte wet helpt op zichzelf dus niet tegen het gedrag van jongeren, maar kan wel bijdragen aan de oplossing ervan, volgens Stals. 'De wet stelt namelijk een duidelijke norm en geeft aan dat jezelf bewapenen of anderen geweld aandoen niet oké is. Dat schept duidelijkheid naar jongeren en helpt volwassenen om jongeren te begrenzen én hierover het gesprek te voeren met jongeren. Want dat is het belangrijkste voor jongeren: dat zij weten dat ze gevoelens van angst, stress en onrust kunnen uiten en delen.'
Bron: Ministerie van Justitie en Veiligheid; Nederlands Jeugdinstituut; NOS