Jongeren sporten steeds minder

De sportdeelname van Nederlanders is door de coronacrisis in 2021 opnieuw afgenomen. Onder jongeren tot 18 jaar is de terugloop het grootst. Dat blijkt uit onderzoek van sportkoepel NOC*NSF.

De coronacrisis had veel invloed op het sportgedrag van jongeren tussen 13 en 18 jaar. Door de lockdowns van de afgelopen jaren sporten steeds mindere jongeren regelmatig. In 2019 sportte 78 procent van de jeugd maandelijks. In 2020 daalde dat tot 68 procent en in 2021 zakte dit verder tot 65 procent.

Beweegachterstand

Naast de afnemende sportdeelname zien sportverenigingen dat het aantal leden de afgelopen jaren is gedaald. Dit geldt met name voor de binnensporten. Volgens NOC*NSF is er sprake van een grote beweegachterstand en is het belangrijk dat de sportdeelname van jongeren zich herstelt om een beweegcrisis te voorkomen.

Fysieke en mentale gezondheid

'Sport en beweging heeft een positief effect op de fysieke en mentale gezondheid van kinderen en jongeren', zegt Roos Kooijman van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Sport vermindert stress en vergroot het zelfvertrouwen en de veerkracht. Daarnaast bevordert sport, met name in groepsverband, burgerschapsvaardigheden en sociaal gedrag. Het plezier zit veelal in de ontmoeting. Juist in deze tijd is het belangrijk dat kinderen en jongeren door hun omgeving gestimuleerd worden om te sporten en bewegen. Daarbij geldt ook: goed voorbeeld doet volgen.'

Bron: NOC*NSF

Bericht NOC*NSFRapport NOC*NSF