Europese ministers: 'Meer doen voor arme gezinnen'
Door de coronapandemie moeten de landen van de Europese Unie zich extra inzetten om armoede in gezinnen en sociale uitsluiting te bestrijden. Met een gezamenlijke verklaring vragen ministers voor arbeid, gezinnen en sociale zaken van 24 landen aandacht voor een verwachte toename van het aantal kinderen dat opgroeit in armoede.
Steeds meer ouders met een laag inkomen raken door de coronacrisis hun werk kwijt of komen nog moeilijker aan de slag. Hun kinderen ondervinden daarvan vaak direct de gevolgen in hun dagelijks leven: een slechtere woonsituatie, onvoldoende te eten, geen of beperkte toegang tot onderwijs en gezondheidszorg en geen mogelijkheden om te sporten of aan andere activiteiten mee te doen.
De Europese ministers, onder wie Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, wijzen erop dat door armoede en uitsluiting ook de Rechten van het Kind op het spel staan.
Vizier op kwetsbare kinderen
'Deze resolutie ondersteunt onze recente oproep om in de coronacrisis het vizier te houden op kinderen en gezinnen in kwetsbare omstandigheden, en niet alleen op de economische gevolgen', reageert Caroline Vink, die bij het Nederlands Jeugdinstituut internationale ontwikkelingen volgt.
De Europese leiders werken al langer samen met de Europese Commissie aan de bestrijding van armoede onder kinderen, maar willen in 2021 nog meer werk maken van de European Child Guarantee. 'Die houdt in dat kinderen laagdrempelige toegang hebben tot basisvoorzieningen als onderwijs, gezondheidszorg en voorschoolse educatie', legt Vink uit. 'Daarmee wordt in het Europese beleid een belangrijk verband gelegd tussen armoedebestrijding en kinderrechten.'
Bron: Europese Unie; Nederlands Jeugdinstituut