CBS: Minder kinderen groeien op in armoede

In 2022 woonde 5,2 procent van alle kinderen in een huishouden met een laag inkomen. In totaal gaat het om 165.000 kinderen, een daling van 27.000 ten opzichte van het jaar ervoor.  Dat blijkt uit het rapport Armoede en sociale uitsluiting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vanaf 2014 daalde het aandeel kinderen met risico op armoede voortdurend. Was dit in 2014 nog 9,7 procent, in 2022 kwam dit uit op 5,2 procent. Ook het percentage kinderen dat langer dan vier jaar onderdeel is van een huishouden met een laag inkomen laat een daling zien, van 3,7 procent in 2015 naar 2,2 procent in 2022.

Herkomst

Het geboorteland van de kinderen en het geboorteland van de ouders spelen volgens het CBS een grote rol in de hoogte van het risico op armoede. Het risico is verreweg het grootst bij kinderen die in het buitenland geboren zijn, namelijk 18,9 procent. In Nederland geboren kinderen met één of beide ouders geboren in het buitenland, loopt 10,8 procent risico om in armoede op te groeien. Van de kinderen die in Nederland zijn geboren en van wie de ouders ook in Nederland zijn geboren liep slechts 2,5 procent in 2022 risico op armoede.

Gevolgen van armoede

Het merendeel van de gezinnen met een laag inkomen woont in een sociale huurwoning. Ook is hun woning vaak kleiner dan de woning van gezinnen met een hoger inkomen. Verder hebben kinderen uit gezinnen met een laag inkomen een minder goede gezondheid dan kinderen uit huishoudens met een hoger inkomen. Zo had 9 procent van de kinderen met armoederisico een minder goede gezondheid. Bij kinderen zonder armoederisico was dat 5 procent.

Bron: CBS

Meer informatie

Rapport CBS

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.