CBS: Minder instroom bij jeugdbescherming

Bijna achtduizend kinderen en jongeren kregen in 2021 een jeugdbeschermingsmaatregel opgelegd. Dat is ruim 16 procent minder dan in 2019. Dit staat in de Landelijke Jeugdmonitor van het CBS.

461 duizend kinderen en jongeren kregen in 2021 jeugdzorg, bijna 10 procent van de Nederlandse jeugd. 450 duizend kinderen en jongeren kregen jeugdhulp, 41 duizend hadden een jeugdbeschermingsmaatregel en 8 duizend een jeugdreclasseringsmaatregel. Het aantal kinderen en jongeren met een jeugdbeschermingsmaatregel is sinds 2015 met 1,4 procent afgenomen. Bij de jeugdreclassering was de terugloop 29 procent.

De daling van de instroom naar de jeugdbescherming is het grootst bij de 0- tot 3-jarigen. In 2021 kregen 1.365 baby's en peuters een jeugdbeschermingsmaatregel, tegen 1.575 in 2020.

Eenoudergezin

Veel kinderen en jongeren met een jeugdbeschermingsmaatregel leven in een eenoudergezin. Slechts bij een kleine groep wonen volgens CBS-gegevens beide ouders op hetzelfde adres. Dat geldt bij kinderen en jongeren met een ondertoezichtstelling voor slechts 14 procent en voor degenen met een voogdijmaatregel voor 10 procent.

Verder onderzoek nodig

In het gunstigste geval betekenen de nieuwe cijfers dat we op weg zijn om ons doel te bereiken, zegt Agnes Derksen van het Nederlands Jeugdinstituut. 'We willen dat minder kinderen met jeugdbescherming te maken krijgen, omdat we weten dat een jeugdbeschermingsmaatregel altijd diep ingrijpt in de levens van kinderen en ouders. Maar juich niet te vroeg, want misschien komt de daling vooral door de enorme crisis in de jeugdbescherming. De wachtlijsten en de personeelstekorten kunnen ervoor zorgen dat kinderrechters minder maatregelen opleggen. Om erachter te komen wat de cijfers precies betekenen, is verder onderzoek nodig.'

Gezinnen goed ondersteunen

Hoopgevend is wel dat onder baby's en peuters de afname groot is, zegt Derksen. 'Dat kan betekenen dat wijkteams erin slagen om gezinnen goed te ondersteunen op het moment dat problemen ontstaan. Als dat klopt, zien we het begin van de ontwikkeling waar we allemaal op hopen: op tijd preventieve hulp en steun inzetten om ingrijpen bij ernstige problemen te voorkomen.'

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

Landelijke Jeugdmonitor 2022 - Jeugdzorg en Veilig Thuis