Bijstandsjongere financieel in de knel

Jongeren in de bijstand lopen een hoog risico om langdurig financieel in de knel te komen. Dit geldt vooral voor jongeren met ouders die niet genoeg geld hebben om financieel bij te springen. Dat concludeert de Nationale Ombudsman in het rapport Watertrappelen in de bijstand.

Jongeren tot 21 jaar in de bijstand krijgen een zeer lage uitkering omdat hun ouders nog verantwoordelijk zijn voor de kosten van verzorging en opvoeding. Wanneer ouders niet genoeg kunnen bijdragen, vult de gemeente de bijstand aan. Maar niet alle gemeenten doen dit voldoende, waardoor jongeren financieel in de knel komen.

Jongeren ervaren ook knelpunten in de wet- en regelgeving, zoals de verplichte zoektermijn. Ze kunnen pas bijstand aanvragen nadat zij vier weken hebben gezocht naar een opleiding of werk. Het merendeel is echter niet direct beschikbaar voor werk of in staat een opleiding te volgen wegens psychische of financiële problemen.

Werken vanuit de bijstand is onnodig ingewikkeld en niet altijd lonend. Daarnaast is gemeentelijk beleid er niet op gericht dat jongeren vanuit de bijstand een opleiding volgen of in de schuldhulpverlening zitten. Terwijl juist een studie ervoor kan zorgen dat jongeren niet alleen uit de bijstand komen, maar er ook niet meer in terugvallen.

Onzeker inkomen

Volgens Ellen Donkers van het NJi hebben jongeren vaak een kwetsbare financiële positie. 'Hun inkomen is onzeker, bijvoorbeeld vanwege een flexibel contract of omdat er een gat zit tussen hun afstuderen en het vinden van een baan.' Donkers vindt het niet vanzelfsprekend dat ouders financieel kunnen bijspringen. 'Juist bij jongeren die bijstand aanvragen en dus in een kwetsbare positie zitten, is dat niet altijd reëel. Armoede kan overgaan van generatie op generatie en kinderen die opgroeien in armoede hebben meer risico om zelf ook in armoede terecht te komen.'

Stress

Door de stress van geldzorgen zijn jongeren veel bezig met de korte termijn. 'Bijvoorbeeld of ze de boodschappen voor deze week wel kunnen betalen. Daardoor hebben ze minder ruimte om na te denken over de lange termijn, zoals of ze een baan willen of toch liever een opleiding volgen. Zo kunnen geldzorgen in de weg staan van de start van een volwassen leven.'

Bron: Nationale Ombudsman

Meer informatie

Bericht en rapport Nationale Ombudsman

Lees ook