Basisscholen week eerder dicht

Het demissionair kabinet verlengt de geldende coronamaatregelen tot in ieder geval 14 januari. Ook gaan het basisonderwijs en de bso de week voor de kerstvakantie dicht. Dat heeft het kabinet op 14 december aangekondigd.

De bso is tijdens de kerstvakantie van de scholen wel geopend. Het basisonderwijs start weer op maandag 10 januari.

Het kabinet besloot het advies van het OMT op te volgen om de kerstvakantie van basisscholen te verlengen. Met 24 december als laatste schooldag was er een te groot risico dat kinderen het virus meenemen van school naar het kerstdiner met opa en oma, aldus het adviesorgaan. Ook maakt het kabinet zich zorgen om de besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus.

'Het besluit om scholen eerder te sluiten is begrijpelijk met het oog op het terugdringen van besmettingen en de timing van kerst meteen na de laatste schooldag', zegt Karlijn Stals van het Nederlands Jeugdinstituut.

'Er waren ook argumenten tegen de schoolsluiting: zorgen om het welbevinden en de leerachterstanden van kinderen en de overbelasting van ouders. Deze argumenten moeten we niet uit het oog verliezen. Dit vraagt dat school en ouders alert blijven op wat kinderen nodig hebben in hun ontwikkeling. Ook is het belangrijk dat werkgevers coulance tonen richting ouders.'

Bron: Ministerie van VWS

Meer informatie

Bericht VWSNJi-essay Naar school in tijden van corona