30 procent migrantenjeugd worstelt met identiteit

Ruim 30 procent van de Nederlandse jongeren met een migratieachtergrond heeft moeite met de verschillende aspecten van hun identiteit. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kennisplatform Integratie & Samenleving onder 794 jongeren van 16 tot en met 25 jaar.

Jongeren met een migratieachtergrond moeten constant navigeren tussen verschillende werelden, zoals thuis, op school of bij familie en vrienden. Voor het merendeel is dit vanzelfsprekend, maar ruim 30 procent worstelt ermee. Deze jongeren lukt het niet om hun verschillende identiteiten, bijvoorbeeld dochter, moslim, student en Marokkaan, te verenigen in één samenhangend zelfbeeld.

Vooral jongeren die in hun opvoeding weinig van hun culturele of religieuze achtergrond meekregen, hebben moeite met hun meervoudige identiteit. Dit geldt ook voor religieuze jongeren die het moeilijk vinden hun geloof te uiten in de huidige samenleving. Ook jongeren die te maken hebben met discriminatie ervaren problemen met hun identiteitsbeleving.

Volgens het Kennisplatform Integratie & Samenleving kunnen opvoeders en onderwijs- en jeugdprofessionals een belangrijke rol spelen in de zoektocht van jongeren naar hun identiteit. Er is echter te weinig kennis over de begeleiding van professionals en opvoeders. Het kennisplatform adviseert daarom extra in te zetten op interventies en het toetsen van bestaande methodes.

Bron: Kennisplatform Integratie & Samenleving