20 procent jongeren heeft geldzorgen
Een op de vijf Nederlandse jongeren tussen 10 en 18 jaar zegt thuis te maken te hebben met geldzorgen. Dit kan leiden tot stress, boosheid en verdriet. Dat blijkt uit een peiling van UNICEF Nederland onder ruim duizend Nederlandse jongeren.
Zes op de tien jongeren maken zich zorgen over de stijgende prijzen in het afgelopen jaar. Een op de vijf jongeren ervaart thuis ook daadwerkelijk geldzorgen. In de peiling van UNICEF laten jongeren weten dat deze geldzorgen thuis ook voor henzelf concrete gevolgen hebben. Ze voelen zich vaak boos, gestrest of verdrietig. Ook schamen ze zich voor de geldzorgen thuis en kunnen ze vanwege de kosten thuis soms geen vrienden meer uitnodigen.
Praten over geldzorgen
57 procent van de jongeren die thuis geldzorgen ervaren, bespreekt dit met hun ouders. Een kwart van hen praat er met niemand over. Dit kan volgens UNICEF negatieve gevolgen hebben voor hun mentale welzijn. UNICEF pleit ervoor om er met jongeren over te praten, zodat ze kunnen vertellen wat zij nodig hebben. Ouders kunnen vervolgens samen met professionals kijken wat de mogelijkheden zijn om kinderen en jongeren in zo'n situatie te ondersteunen.
Aanpak van geldproblemen
UNICEF roept landelijke en lokale overheden op om kinderen en jongeren centraal te stellen bij de aanpak van geldproblemen en armoede. Op die manier kunnen kinderen en jongeren ondanks geldzorgen volwaardig blijven meedoen in de samenleving, stelt UNICEF.
Bron: UNICEF Nederland
Meer informatie
Lees ook
-
Armoede signaleren en bespreekbaar maken
Armoede signaleren en bespreekbaar makenVoor wieProfessionalsLees meer over hoe je als professional armoede kunt signaleren en daarover in gesprek gaat met gezinnen
-
Ondersteuning van gezinnen in armoede
Ondersteuning van gezinnen in armoedeVoor wieProfessionalsProfessionals kunnen gezinnen in armoede naast materiële ondersteuning ook andere ondersteuning bieden.
-
Stappenplan Effecten van armoede in gezinnen verminderen
Stappenplan Effecten van armoede in gezinnen verminderenVoor wieBeleidsmakersDit stappenplan geeft handvatten om te komen tot een samenhangende aanpak om de effecten van armoede in gezinnen te verminderen.
-
Opgroeien en opvoeden in armoede
Opgroeien en opvoeden in armoedeProfessionalsDeze publicatie beschrijft de situatie van kinderen in armoede en de gevolgen op hun welbevinden. En de beleving van kinderen in armoede wordt geschetst.