ME-WE (Mentaal Welbevinden) is een veerkrachttraining die jonge mantelzorgers helpt hun veerkracht te vergroten. Zodat zij goed kunnen omgaan met stress vanwege het zorgen voor of het zorgen maken om een naaste met een chronische ziekte, beperking of verslaving.
- Erkend als:
- Goed onderbouwd
De interventie is helder beschreven, op basis van theorie onderbouwd, maar (nog) niet onderzocht op effectiviteit. Het is dan ook niet bekend of de interventie werkt. Op basis van de theoretische onderbouwing zou de interventie tot resultaat kunnen leiden voor kinderen, jongeren en/of opvoeders. Lees meer
- Op:
- Door:
- Deelcommissie Maatschappelijke ondersteuning, participatie en veiligheid
- Erkend als integraal vve-programma.:
- Momenteel in herbeoordeling:
- Gericht op:
- Stress, Welbevinden
- Leeftijd:
- 14 tot en met 18 jaar
- Doel:
- Bevorderen positieve ontwikkeling, Preventie van problemen
- Methode:
- Groepsgerichte aanpak
Doelgroep
Schoolgaande jongeren vanaf 14 jaar die mantelzorgtaken hebben. Onder mantelzorgtaken verstaan we alle taken die horen bij het zorgen voor of zich zorgen maken om een familielid of vriend met een chronische ziekte, beperking, verslaving of problemen door ouderdom.
Aanpak
De training is gebaseerd op de DNA-V methode: Discoverer, Noticer, Advisor, Values. Met dit gedachtegoed is de training ontwikkeld met opdrachten en experimenten. Het doel is meer ruimte te creëren en naar eigen waarden te kunnen handelen. De training is ontworpen en op maat gemaakt met jonge mantelzorgers om hen te helpen moeilijke emoties te hanteren, oplossingen te vinden voor dagelijkse problemen, in contact te komen met hun waarden en positieve relaties met vrienden en familie te ontwikkelen. De training bevordert groei, richt zich op het ontwikkelen van een sterk zelfbewustzijn en geeft jongeren het vertrouwen dat ze nodig hebben in de overgang naar volwassenheid.
Tijdsinvestering
De training bestaat uit acht bijeenkomsten: vier live groepsbijeenkomsten en vier online groepsbijeenkomsten. De eerste zeven bijeenkomsten vinden wekelijks plaats, de achtste bijeenkomst is een terugkomstbijeenkomst na drie maanden. De live bijeenkomsten duren ongeveer twee uur, de online bijeenkomsten anderhalf uur. Bij elke bijeenkomst horen huiswerkopdrachten.
Toelichting oordeel Erkenningscommissie
ME-WE is in maart 2023 door de Erkenningscommissie Maatschappelijke ondersteuning, participatie en veiligheid erkend als Goed onderbouwd. De commissie vindt ME-WE een mooie interventie die een praktische, relatief eenvoudige maar doelgerichte toepassing biedt voor jonge mantelzorgers. Sterk punt in de onderbouwing vindt de commissie de uitwerking van de (aan te pakken) factoren. Daarnaast vindt de commissie het positief dat er in de onderbouwing aandacht wordt besteed aan een mogelijke risicofactor in de ontwikkeling naar volwassenheid van jongeren, namelijk het dragen van zorgverantwoordelijkheid, en aan het belang van het verhogen van veerkracht bij deze doelgroep.
Meer weten?
Meer weten over deze interventie? Neem contact op met:
Yvonne de Jong, Tamara Bouwman, Karlijn Nanninga
Vilans
030 789 2300