Dit programma is erop gericht om de groente- en fruitconsumptie van kinderen te verhogen, door een positieve kennismaking met deze producten.
- Erkend als:
- Goed onderbouwd
De interventie is helder beschreven, op basis van theorie onderbouwd, maar (nog) niet onderzocht op effectiviteit. Het is dan ook niet bekend of de interventie werkt. Op basis van de theoretische onderbouwing zou de interventie tot resultaat kunnen leiden voor kinderen, jongeren en/of opvoeders. Lees meer
- Op:
- Door:
- Deelcommissie Jeugdgezondheidszorg, preventie en gezondheidsbevordering
- Erkend als integraal vve-programma.:
- Momenteel in herbeoordeling:
- Gericht op:
- Gezondheid
- Leeftijd:
- 8 tot en met 12 jaar
- Doel:
- Bevorderen positieve ontwikkeling
- Methode:
- Groepsgerichte aanpak
- Locatie:
- In de school
- Uitvoering:
- Basisvoorziening
Doelgroep
Leerlingen van groep 5 tot en met 8 van de basisschool. Intermediaire doelgroepen zijn leerkrachten, schoolbesturen en ouders.
Aanpak
Iedere leerstraat draait om één product: paprika, bloemkool, prei, wortel, aardbei, champignon, tomaat, asperge of blauwe bes. De leerstraat verloopt volgens een vaste opbouw. Afhankelijk van de leeftijd van de deelnemende kinderen wordt de inhoud van het programma complexer of juist vereenvoudigd.
Op school krijgen kinderen een introductieles. Daarna leren zij bij een teler alles over het product. Ze mogen het product zelf oogsten en na het telerbezoek gaan ze naar de keuken om productkennis op te doen. Vervolgens bereiden ze met het product een gerecht in een kookworkshop. Aan het einde van de kookworkshop mogen ze hun zelfbereide gerecht opeten.
Na afloop ontvangen ouders een lesbrief over de leerstraten en het belang van gezonde voeding. De lesbrief spoort ouders aan om met hun kind aan de slag te gaan met voeding en samen een gezond en lekker gerecht te bereiden.
Tijdsinvestering
De leerlingen volgen minstens één leerstraat per schooljaar. De introductieles duurt 60 tot 90 minuten. De teelt- en oogstworkshop kost 75 minuten, exclusief reistijd. De kennismaking met de ingrediënten van het te koken gerecht duurt 20 minuten en de kookworkshop 75 minuten.
Toelichting oordeel Erkenningscommissie
'Leerstraat ten behoeve van een gezond voedingspatroon' is een interactieve interventie voor leerlingen uit de groepen 5 tot en met 8 van het primair onderwijs. Het is een verdiepende en praktische interventie die goed aansluit bij de doelgroep. Er wordt gebruik gemaakt van experiëntieel leren en de aanpak van de interventie is helder omschreven.
Meer weten?
Meer weten over deze interventie? Neem contact op met: