Leerstraten ten behoeve van een gezond voedingspatroon

Dit programma is erop gericht om de groente- en fruitconsumptie van kinderen te verhogen, door een positieve kennismaking met deze producten.

Erkend als: 
Goed onderbouwd
Op: 
Door: 
Deelcommissie Jeugdgezondheidszorg, preventie en gezondheidsbevordering
Erkend als integraal vve-programma.: 
Momenteel in herbeoordeling: 
Gericht op: 
Gezondheid
Leeftijd: 
8 tot en met 12 jaar
Doel: 
Bevorderen positieve ontwikkeling
Methode: 
Groepsgerichte aanpak
Locatie: 
In de school
Uitvoering: 
Basisvoorziening

Doelgroep

Leerlingen van groep 5 tot en met 8 van de basisschool. Intermediaire doelgroepen zijn leerkrachten, schoolbesturen en ouders.

Aanpak

Iedere leerstraat draait om één product: paprika, bloemkool, prei, wortel, aardbei, champignon, tomaat, asperge of blauwe bes. De leerstraat verloopt volgens een vaste opbouw. Afhankelijk van de leeftijd van de deelnemende kinderen wordt de inhoud van het programma complexer of juist vereenvoudigd.

Op school krijgen kinderen een introductieles. Daarna leren zij bij een teler alles over het product. Ze mogen het product zelf oogsten en na het telerbezoek gaan ze naar de keuken om productkennis op te doen. Vervolgens bereiden ze met het product een gerecht in een kookworkshop. Aan het einde van de kookworkshop mogen ze hun zelfbereide gerecht opeten.

Na afloop ontvangen ouders een lesbrief over de leerstraten en het belang van gezonde voeding. De lesbrief spoort ouders aan om met hun kind aan de slag te gaan met voeding en samen een gezond en lekker gerecht te bereiden.

Tijdsinvestering

De leerlingen volgen minstens één leerstraat per schooljaar. De introductieles duurt 60 tot 90 minuten. De teelt- en oogstworkshop kost 75 minuten, exclusief reistijd. De kennismaking met de ingrediënten van het te koken gerecht duurt 20 minuten en de kookworkshop 75 minuten.

Toelichting oordeel Erkenningscommissie

'Leerstraat ten behoeve van een gezond voedingspatroon' is een interactieve interventie voor leerlingen uit de groepen 5 tot en met 8 van het primair onderwijs. Het is een verdiepende en praktische interventie die goed aansluit bij de doelgroep. Er wordt gebruik gemaakt van experiëntieel leren en de aanpak van de interventie is helder omschreven.

Meer weten?

Meer weten over deze interventie? Neem contact op met:

Ontwikkelaar

Stichting Kids University for Cooking

Contactpersoon

Suzanne Bisschops

077 − 850 30 29