Krachtvoer is een lesprogramma over gezonde voeding voor leerlingen van de vmbo-onderbouw dat door vmbo-docenten wordt gegeven. Docenten kunnen Krachtvoer gebruiken om leerlingen te helpen om gezonde voedingskeuzes te maken. De hoofdthema's zijn fruit, drinken en gezonde snacks.
- Erkend als:
- Effectief volgens goede aanwijzingen
De effectiviteit van de interventie is aangetoond met twee studies, waarvan één studie met sterke bewijskracht is uitgevoerd in Nederland. Lees meer
- Op:
- Door:
- Deelcommissie Jeugdgezondheidszorg, preventie en gezondheidsbevordering
- Erkend als integraal vve-programma.:
- Momenteel in herbeoordeling:
- Gericht op:
- Gezondheid
- Leeftijd:
- 12 tot en met 14 jaar
- Doel:
- Bevorderen positieve ontwikkeling
- Methode:
- Groepsgerichte aanpak
- Locatie:
- In de school
- Uitvoering:
- Basisvoorziening
Doelgroep
Krachtvoer is gericht op vmbo-leerlingen in klas 1 en 2, alle leerwegen. De leeftijd is gemiddeld 12-14 jaar. De intermediaire doelgroep bestaat uit de docenten van deze leerlingen.
Aanpak
De modules van Krachtvoer zijn opgedeeld in vier fasen, waarin leerlingen opeenvolgende stappen in het proces van gedragsverandering doorlopen. De gevarieerde, vooral actieve lesonderdelen bestaan onder meer uit werkbladopdrachten, foto-opdrachten, omgevingsscans, animaties, voedselbereiding, proeven, quizjes en interactieve spellen.
Tijdsinvestering
Krachtvoer bestaat uit dertien modules van 30 tot 45 minuten.
Toelichting oordeel Erkenningscommissie
Krachtvoer is een helder beschreven interventie met het doel om gezond eetgedrag te bevorderen. De interventie wordt uitgevoerd in de onderbouw van het vmbo en bestaat al sinds 2002. De uitvoeringsdocumentatie is prettig en duidelijk opgeschreven met duidelijk uitgewerkte onderdelen. Er is veel en afwisselend materiaal beschikbaar en een mooie webpagina.
Krachtvoer is beoordeeld op het niveau Goede aanwijzingen van effectiviteit voor de toename van fruitconsumptie. Dit is een her-erkenning van een oordeel uit 2013; de her-erkenning is op overeenkomstig niveau als in 2013.
Meer weten?
Meer weten over deze interventie? Neem contact op met:
Vakgroep Gezondheidsbevordering, Universiteit Maastricht en Stichting Yuverta
Patricia van Assema
043 - 388 24 03
Conny Kintzen
047 - 538 91 90