CenteringZwangerschap

Bij de interventie CenteringZwangerschap worden individuele medische controles gecombineerd aangeboden met interactief leren en het stimuleren van community building door middel van groepsbijeenkomsten. Het doel is een goede fysieke en psychosociale gezondheid van moeder en kind en positieve ervaringen met de zorg rondom zwangerschap en bevalling.

Erkend als: 
Effectief volgens eerste aanwijzingen
Op: 
Door: 
Deelcommissie Jeugdgezondheidszorg, preventie en gezondheidsbevordering
Erkend als integraal vve-programma.: 
Momenteel in herbeoordeling: 
Gericht op: 
Gezondheid
Leeftijd: 
0 tot en met 0 jaar
Doel: 
Preventie van problemen
Methode: 
Groepsgerichte aanpak
Locatie: 
In een instelling
Uitvoering: 
Basisvoorziening

Doelgroep

De einddoelgroep van CenteringZwangerschap zijn zwangere vrouwen en hun partner of gezin.
De intermediaire doelgroep zijn zorgverleners die zwangerschap en bevalling begeleiden, zoals verloskundigen, huisartsen en gynaecologen.

Aanpak

Zwangeren krijgen tijdens groepsbijeenkomsten (vanaf twaalf weken zwangerschap tot na de bevalling) reguliere medische zorg, aangevuld met interactief leren. Bijvoorbeeld over de onderlinge ondersteuning tussen moeders, het bevorderen van de zelfstandigheid of het kennen van de eigen wensen en grenzen als het gaat om zaken rond zwangerschap, bevalling en ouderschap. De zorgverlener en een co-begeleider faciliteren de groepsbijeenkomsten.

Tijdsinvestering

Tijdens de zwangerschap volgen zwangeren die in dezelfde periode zijn uitgerekend tien groepsbijeenkomsten bij de verloskundige.

Toelichting oordeel Erkenningscommissie

De commissie is van mening dat CenteringZwangerschap een mooi opgezet programma is, dat aansluit bij de behoefte van zwangeren naar onderling contact, vragen stellen en het vergroten van zelfmanagement. De onderbouwing richt zich op ernstige problematiek, terwijl de interventie ook voor vrouwen is die deze problemen niet kennen. Dat maakt de beschrijving enigszins onevenwichtig.