Kind en Jeugd Trauma Screener (KJTS)
De KJTS een screeningsinstrument om te screenen op traumagerelateerde problemen.
- Onderwerp:
- Trauma
- Doel:
- Signalering en screening
- Leeftijd:
- 7 tot en met 17 jaar
Doel
De KJTS is een kort en vrij beschikbaar screeningsinstrument gebaseerd op de DSM-5-criteria voor een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het meet mogelijke trauma's en traumagerelateerde problemen bij jongeren. Het is een vertaling van de Engelse vragenlijst Child and Adolescent Trauma Screen (CATS).
Doelgroep
Kinderen en jongeren tussen 7 en 18 jaar
Materialen
- KJTS-selfreportversie
- KJTS-ouderversie
- Scoreblad
- Handleiding voor scoring
Gebruik
De vragenlijst bestaat uit 41 vragen verdeeld over drie onderdelen. De eerste zestien items gaan over mogelijke traumatische gebeurtenissen. Respondenten kunnen met ja of nee aangeven of zij of hun kinderen deze gebeurtenissen hebben meegemaakt. Twintig vragen gaan over de DSM-5-criteria voor PTSS. Deze items worden ingevuld op basis van een vierpuntschaal, van nooit tot bijna altijd. De laatste vier items gaan over het psychosociaal functioneren van de respondent of het kind van de respondent. Deze items worden beantwoord met ja of nee.
Let op: de vragenlijst is bedoeld voor screening en kan dus niet gebruikt worden om een diagnose te stellen. Het scoren gebeurt op basis van een screeningsblad, waarbij gekeken wordt hoe hoog de kans is op traumagerelateerde problematiek. De screeningslijst kan door iedereen worden ingevuld en vraagt niet om specifieke scholing.
De selfreportvragenlijst en de ouderversie zijn ontwikkeld voor kinderen tussen 7 en 18 jaar.
Het invullen van de vragenlijst kost 10 tot 15 minuten.
Gebruik in Routine Outcome Monitoring (ROM)
Dit instrument wordt (nog) niet gebruikt om een Reliable Change Index (RCI) te berekenen. Een Reliable Change Index brengt voor een specifieke cliënt in kaart wat het effect is van de hulpverlening.
Niet beoordeeld door COTAN
Dit instrument is niet beoordeeld door de Commissie Testaangelegenheden Nederland (COTAN) van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Deze commissie beoordeelt de kwaliteit van psychodiagnostische instrumenten in Nederland.
Let op: Dat een instrument niet is beoordeeld, zegt nog niets over de kwaliteit.
Bestellen en meer informatie
Voor meer informatie kun je terecht bij:
- l.kooij [at] levvel.nl (Lieke Kooij)
- r.lindauer [at] levvel.nl (Ramon Lindauer)
De vragenlijsten zijn online beschikbaar bij het TF-CBT Netwerk NL.