• HET NJi WERKT AAN DE KWALITEIT
  • VAN DE JEUGDSECTOR
Van jeugd naar volwassenheid

Ons aanbod

Het Nederlands Jeugdinstituut helpt gemeenten ondersteunen in de zorg bij de overgang van jongeren van 18-min naar 18-plus. Wat kan het Nederlands Jeugdinstituut voor u doen?

Handreiking en dossier

Het Nederlands Jeugdinstituut verzamelt samen met een gemeentelijke werkgroep in opdracht van de VNG uitdagingen en oplossingen waar gemeenten mee te maken hebben rondom de doorgaande zorg van 18-plussers. De uitdagingen kunnen zich op alle leefdomeinen richten die spelen in de overgang van 18-min naar 18-plus:

Deze opbrengsten delen we in dit dossier. Wilt u ook uw bijdrage delen? Stuur dan een email naar Linda van Middelkoop via l.vanmiddelkoop@nji.nl. Liever een samenvattende printversie van dit dossier? Download deze handreiking hier en print hem uit!

Nieuwsbrief 18 jaar en dan?!

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom dit thema? Meld u aan voor de nieuwsbrief 18 jaar en dan?!

Rondetafelsessies: Learn and share

Het Nederlands Jeugdinstituut organiseert diverse rondetafelsessies rondom de aanpak van kwetsbare jongeren in de overgang van 18-min naar 18-plus. De volgende bijeenkomsten zijn op:

Meld u snel aan! Wilt u ook een learn and share in uw gemeente? Neem dan contact op met Pink Hilverdink: p.hilverdink@nji.nl om de mogelijkheden te bespreken. Hier vindt u de verslagen van eerdere rondetafelsessies:

'Eerst het hart, dan de euro’s'

In theater de Bres (wifi-wachtwoord: ikwilinternetten) in Leeuwarden kwamen op woensdag 18 mei zo’n dertig mensen vanuit gemeenten uit het hele land bij elkaar. Om te praten over volwassen worden in een land vol ingewikkelde regels en wetten. Algemene conclusie: er moet anders gewerkt gaan worden en regels moeten de jongeren dienen, niet andersom.

Lees hier het verslag met tips van de Learn and Share op weg naar een sluitende aanpak voor 18-plussers van mei 2016

Op zoek naar sluitende aanpak voor 18-plus - Wat kunnen gemeenten zelf doen?

Op zoek naar perspectief, zelfstandigheid en zelfredzaamheid voor kwetsbare jongeren. Dat was het doel van de Learn and Share op 14 april in Nijmegen in wijkcentrum ’t Hert. Lees tips, bekijk filmpjes over diverse aanpakken en doe voordeel met mogelijke oplossingen in dit impressieverslag.

Op weg naar een sluitende aanpak voor 18-plussers

Learn and Share bijeenkomst voor gemeenten op 10 maart 2016 in Leiden. Wat kunnen gemeenten zelf inzetten voor een sluitende aanpak voor 18-plussers? Onder leiding van het Nederlands Jeugdinstituut, Stichting Zwerfjongeren Nederland (SZN), gemeente Leiden en de gemeente Amsterdam gingen rond de 50 beleidsmedewerkers van diverse gemeenten hierover met elkaar in gesprek, met als doel ervaringen te delen, elkaar te inspireren en van elkaar te leren. Onderwerpen die aan bod kwamen:

  • Huisvestingskansen met Kansrijk Wonen in Noord-Veluwe
  • Schuldhulpverlening op maat
  • Toegang tot zorg met Bovenstedelijk Jongerenplatform

Lees hier het verslag met tips van de Learn and Share Op weg naar een sluitende aanpak 18-plussers

Wat te doen na 16-plus?

Op 26 juni 2015 organiseerde het NJi - in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (directie jeugd), Ministerie van Veiligheid en Justitie, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Stichting Alexander - de rondetafelsessie Wat te doen na 16-plus? De focus van de bijeenkomst:

  • Op zoek naar manieren waarop bestuurders en beleidsmakers, managers en professionals de kwetsbare jongeren in de overgang naar volwassenheid kunnen ondersteunen.  
  • Op zoek naar vragen en oplossingsrichtingen met betrekking tot wetgeving, organisatie en afstemming van de zorg op gemeentelijk niveau en preventieve en methodische aandacht.  
  • Laten zien wat al is ontwikkeld is in de praktijk: de praktijk én de jongeren zelf zijn aan het woord.

Lees het verslag van de rondetafelsessie Wat te doen na 16-plus?

Vragen?

Linda van Middelkoop is contactpersoon.

NJi gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.