• WERKEN AAN DE KWALITEIT
  • VAN DE JEUGDSECTOR

Vluchtelingenkinderen

Alle kinderen die in Nederland leven, hebben recht op goede ondersteuning, onderwijs en een veilige omgeving om in op te groeien. Dat geldt ook voor vluchtelingkinderen, zonder of met verblijfsstatus. Vluchtelingenkinderen zijn niet anders dan andere kinderen, maar een deel van hen heeft extra begeleiding nodig omdat ze traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt. Die vormen een risicofactor voor een positieve ontwikkeling.

Nationale Jeugdhulpprijzen 2016

De winnaars: de Kindercorrespondent en New Dutch Connections

De vakjury koos Asielvloggers van de Kindercorrespondent als winnend project vanwege de wijze waarop het asielzoekerskinderen online zichtbaar maakt en hen een stem geeft.  De publieksprijs gaat naar de ToekomstAcademie van New Dutch Connections. Daarin worden jonge vluchtelingen gestimuleerd om op zoek te gaan naar hun talenten en de regie over hun toekomst in eigen handen te nemen.

De prijzen werden uitgereikt na de Mulock Houwer-lezing 2016 van Carla van Os over de vraag hoe ouders in oorlogstijd hun kinderen beschermen en wat dat betekent voor de opvang van vluchtelingengezinnen in Nederland.

Children on the move

Experts aan het woord

In een online editie van Research Watch laat Unicef internationale experts aan het woord over vluchtelingenkinderen. Bekijk de video's en lees de commentaren in Children on  the move.

Definitie vluchtelingenkind

Dit dossier richt zich op de ondersteuning van vluchtelingenkinderen. Vluchtelingenkinderen zijn nieuwkomers in Nederland in de leeftijd van 0 tot 18 jaar die met hun ouders of als alleenstaande minderjarige vreemdeling (amv) hun thuisland hebben moeten ontvluchten wegens gegronde vrees voor de eigen veiligheid en het ontbreken van bescherming hiertegen.

Voor inzicht in de termen vluchteling, nieuwkomer, asielzoeker en vergunninghouder zie Vluchtelingenwerk Nederland.

Vragen?

Hilde Kalthoff is contactpersoon.

NJi gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.