Bij zorgen over de veiligheid in een gezin, kan het gezin te maken krijgen met verschillende instanties en professionals.
Praatplaat voor kinderen en jongeren
Voor kinderen en jongeren is er een praatplaat met visuele uitleg over de mogelijke routes die kinderen en hun ouders doorlopen in de jeugdbeschermingsketen:
Jeugdgezondheidszorg, huisarts, politie, school
Een eerste signaal van mogelijke onveiligheid in een gezin komt vaak van een professional die zich ernstig zorgen maakt over een gezin. Bijvoorbeeld een leerkracht, jeugdverpleegkundige of huisarts. Of de politie die een melding krijgt. Zij zijn vaak de eerste gesprekspartner voor een gezin als er zorgen zijn.
Lokaal team
Een wijkteam, buurtteam of Centrum voor Jeugd en Gezin biedt ondersteuning als er zorgen zijn. Zij bespreken met het gezin wat er speelt. En of het gezin ondersteuning nodig heeft. Het lokale team werkt samen met mensen en organisaties in de wijk om tijdig passende ondersteuning te bieden aan een gezin.
Veilig Thuis
Veilig Thuis biedt informatie, advies en ondersteuning. Zowel professionals als mensen uit het netwerk van een gezin kunnen een melding doen bij (vermoedens van) huiselijk geweld en kindermishandeling. De hulpverlener van Veilig Thuis beantwoordt vragen en geeft advies. Ook kan de hulpverlener meedenken over welke hulp er nodig is. Eventueel doet Veilig Thuis daarvoor eerst onderzoek. Lees meer:
Raad voor de Kinderbescherming
De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) komt in actie na een verzoek tot onderzoek van de gemeente, Veilig Thuis of de Gecertificeerde Instellingen. De RvdK doet dan onafhankelijk onderzoek naar de thuissituatie van een kind. Die beoordeelt dan of er sprake is van een ontwikkelingsbedreiging. En of er gronden zijn voor een kinderbeschermingsmaatregel.
Een raadsonderzoeker onderzoekt met het kind, de ouders en anderen wat nodig is. En of er verplichte hulp moet komen. Daarvan wordt een rapport gemaakt. Daarin staat of de Raad een verzoek doet bij de rechter voor een maatregel. In dat laatste geval stuurt de raadsonderzoeker het rapport ook naar de rechter.
Lees meer:
Raad voor de Kinderbescherming
Kinderrechter
De kinderrechter beslist of er een kinderbeschermingsmaatregel komt. Bijvoorbeeld een ondertoezichtstelling. Ook beslist de kinderrechter of er verplichte hulp komt. De rechter toetst of er voldoende grond is voor een maatregel. Dit gebeurt bij de rechtbank tijdens een rechtszitting. Ouders en jongeren kunnen bij de rechtszitting hulp krijgen van een advocaat. Zij moeten hier zelf voor zorgen. Lees meer:
Kinderrechter: strafzaken en familiezaken
Gecertificeerde instelling
Als de rechter beslist dat er een kinderbeschermingsmaatregel komt, zorgt een gecertificeerde instelling (GI) voor de uitvoering daarvan. Er bestaan verschillende gecertificeerde instellingen, met ieder een eigen naam. Bij een ondertoezichtstelling (OTS) komt er een gezinsvoogd die samen met het gezin een plan maakt. En het gezin daarbij verder begeleidt. De gecertificeerde instelling voert zelf geen jeugdhulp uit. In het plan wordt vastgelegd welke jeugdhulp nodig is bij de uitvoering van de kinderbeschermingsmaatregel.
Gecertificeerde instellingen
Jeugdbescherming GelderlandJeugdbescherming Regio AmsterdamLeger des Heils Jeugdbescherming & ReclasseringJeugdbescherming OverijsselJeugdbescherming WestDe Jeugd- & GezinsbeschermersWilliam Schrikker Jeugdbescherming & JeugdreclasseringBureau Jeugdzorg LimburgJeugdbescherming NoordRegiecentrum Bescherming en VeiligheidJeugdbescherming BrabantJeugdbescherming Rotterdam RijnmondSamen Veilig Midden-Nederland (SAVE Jeugdbescherming)Stichting NidosJeugdbescherming West Zeeland (Intervence)
Aanvullende jeugdhulp organiseren
Als er aanvullend jeugdhulp nodig is, dan wordt dit onder andere uitgevoerd door een jeugdhulpinstelling. Dit kan gaan om opvoedondersteuning, gezinsbehandeling of een behandeling voor het kind. Gecertificeerde instellingen zijn hierbij de wettelijke verwijzer. Momenteel zijn er verschillende knelpunten bij het verwijsproces naar passende hulp. De handreiking Vereenvoudiging verwijsproces gecertificeerde instellingen bevat oplossingen en handvatten om de administratieve lasten van jeugdbeschermers zo veel mogelijk te beperken.
Lees ook
-
Maatregelen jeugdbescherming
Maatregelen jeugdbeschermingAls de veiligheid of ontwikkeling van een kind ernstig wordt bedreigd, kan een gezin verplichte hulp opgelegd krijgen.
-
Wat kan ik doen als ik vragen heb over jeugdbescherming?
Wat kan ik doen als ik vragen heb over jeugdbescherming?Voor wieJongerenOudersWat kun je doen als je te maken hebt met jeugdbescherming en er vragen over hebt? Wat kun je doen als ik het ergens niet mee eens ben?
-
Hoe werk je in de jeugdbescherming goed samen met ouders en kinderen?
Hoe werk je in de jeugdbescherming goed samen met ouders en kinderen?Voor wieProfessionalsDe beslissing welke hulp je inzet heeft grote impact op een gezin. Een goede samenwerkingsrelatie is essentieel.
-
Wat werkt wel en niet in vernieuwing van de jeugdbescherming?
Wat werkt wel en niet in vernieuwing van de jeugdbescherming?Voor wieBeleidsmakersHoe zou de nieuwe praktijk van de jeugdbescherming eruit moeten zien? In de afgelopen jaren is veel kennis en ervaring opgedaan.