• WERKEN AAN DE KWALITEIT
  • VAN DE JEUGDSECTOR
Actueel

Nieuws van het NJi

Wilt u wekelijks per e-mail op de hoogte blijven van onze activiteiten en producten en het laatste nieuws over de jeugdsector? Neemt u dan een gratis abonnement op Nieuwsbrief Jeugd.

Veel gestelde vragen mediaopvoeding

Tijdens de Week van de Mediawijsheid beantwoordt hoogleraar mediaopvoeding Peter Nikken twee veel gestelde vragen over het thema van 2018: ‘Heb jij het onder de duim?’. De week is van 16 tot en met 23 november.

Oproep integrale indicatiestelling

Het Nederlands Jeugdinstituut is op zoek naar professionals die ervaring hebben met integrale indicatiestelling of een vergelijkbaar initiatief.

Jong en oud in gesprek op Voor de Jeugd Dag

Ruim 1.500 bezoekers kwamen op 5 november naar de Amsterdamse Westergasfabriek voor de Voor de Jeugd Dag. Ze deden mee aan de meer dan tachtig workshops. De drie actieprogramma's van VWS stonden centraal: Zorg voor de jeugd, Kansrijke start, en Geweld hoort nergens thuis.

Gebruik jeugdzorg gedaald in eerste helft van 2018

Voor het eerst sinds de invoering van de Jeugdwet is het aantal kinderen en jongeren dat jeugdzorg krijgt gedaald. In de eerste helft van 2018 ging het om bijna 337 duizend kinderen en jongeren, 11 duizend minder dan in de eerste helft van 2017. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

'Transformeren én bezuinigen is slechte combinatie'

Steeds meer gemeenten kampen met fikse financiële tekorten op jeugdhulp. Sommige gemeenten introduceren daarom wachttijden, andere proberen de kostprijs van jeugdhulp te drukken of bezuinigen op preventie. Dat zijn echter geen structurele oplossingen, aldus het Nederlands Jeugdinstituut. Bestuurder Ans van de Maat: 'Gemeenten draaien aan de knoppen die ze hebben. Begrijpelijk, maar dit is een complex vraagstuk waarvoor geen snelle oplossingen bestaan. Het vraagt om een transformatie van de hele zorg voor jeugd, met inzet van alle betrokken partijen in het sociaal domein.'

Reflectietool integrale zorg voor kind en gezin

Kinderen met een chronische lichamelijke of psychische aandoening en hun gezinnen hebben vaak te maken met veel verschillende hulpverleners en organisaties. Voor hen ontwikkelden Vilans en het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) de reflectietool Integrale zorg voor kind en gezin. De tool is een hulpmiddel voor professionals om de zorg zo goed mogelijk te organiseren rond de behoeften van kind en gezin.

Oproep: Voorkom uitval in de pleegzorg. Doet u mee?

Voor het project 'Actieonderzoek continuïteit pleegzorg' zijn we op zoek naar tien pleegzorgaanbieders die willen werken aan het voorkomen van breakdown en van uitval van pleegouders in hun organisatie. Wilt u zich samen met collega's, samenwerkingspartners en pleegouders inzetten voor dit doel? Doe dan mee aan dit project.

Effectieve mediawijsheidprogramma's

Er zijn steeds meer mediawijsheidprogramma's. Hoe weten scholen, leerkrachten en mediacoaches welke het meest effectief is om kinderen mediawijs op te laten groeien? Mediawijzer heeft een checklist gemaakt, die aansluit op de werkwijze en uitgangspunten van de databank Effectieve Jeugdinterventies. Het NJi heeft hier een bijdrage aan geleverd.

NJi gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.