• WERKEN AAN DE KWALITEIT
  • VAN DE JEUGDSECTOR
Actueel

Nieuws van het NJi

Wilt u wekelijks per e-mail op de hoogte blijven van onze activiteiten en producten en het laatste nieuws over de jeugdsector? Neemt u dan een gratis abonnement op Nieuwsbrief Jeugd.

'Meer bekendheid nodig voor erkende interventies'

De databanken met erkende interventies voor welzijn en gezondheid zijn zinvol en nuttig. Dat zeggen gebruikers in een evaluatie van het erkenningstraject. Wel zijn de databanken en de erkende interventies nog niet zo bekend in het veld, bijvoorbeeld bij gemeentelijke beleidsmakers. Verder vinden de respondenten meer kennis over de werkzame elementen van interventies belangrijk. Die twee onderwerpen pakt het Nederlands Jeugdinstituut aan in samenwerking met andere instituten voor zorg en welzijn.

Nauwelijks aanbesteding bij inkoop Wmo en jeugdhulp

Voor de inkoop van gemeentelijke zorg gebruiken de meeste gemeenten het inkoopinstrument Open House. Dat is een systeem van afspraken om zonder aanbestedingsprocedure een contract te sluiten met een zorgaanbieder. Voor deze vorm van inkoop hoeven gemeenten zich dus niet te houden aan Europese aanbestedingsregels. Het is de vraag of gemeenten zich hiervan bewust zijn.

Quickscan brengt vroeghulp in beeld

Kunnen ouders van jonge kinderen met mogelijk meervoudige ontwikkelings- of gedragsvragen in uw gemeente de juiste weg vinden? Doe mee aan de gratis quickscan en krijg hier zicht op. Aanvullend krijgt u tips over de organisatie van vroeghulp en draagt u bij aan een landelijk overzicht.

Leeftijdsgrens pleegzorg van 18 naar 21 jaar

Jongeren kunnen vanaf 1 juli tot hun 21e in hun pleeggezin blijven. Dat hebben het Rijk, de VNG en Jeugdzorg Nederland afgesproken. Tot nu toe stopte pleegzorg met 18 jaar. Mariska de Baat, pleegzorgdeskundige bij het Nederlands Jeugdinstituut, is blij met de verlenging. 'Zo krijgen pleegjongeren meer tijd om toe te groeien naar zelfstandigheid en hun opleiding af te maken. Jongeren gaan in Nederland gemiddeld op hun 24e uit huis; van pleegkinderen kun je niet verwachten dat zij daar eerder aan toe zijn. Zij hebben soms juist wat extra ondersteuning nodig.'

Oproep: denkkader caseload wijkteammedewerker

Het programma Integraal Werken in de Wijk (IWW) zoekt drie tot vier gemeenten die mee willen denken over wat men in grote lijnen van de caseload van een wijkteammedewerker kan verwachten.

NJi gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.