Wethouders scharen zich achter oproep VNG

276 wethouders van partijen die in het kabinet vertegenwoordigd zijn, roepen het kabinet en de Tweede Kamer op om hun budget voor jeugdhulp structureel te verhogen. De wethouders, die 166 gemeenten vertegenwoordigen, scharen zich in een open brief achter de oproep van de VNG, die op 8 mei vroeg om meer geld voor jeugdhulp.

'Het water staat ons aan de lippen', schrijven de wethouders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Zij zien zich door de oplopende kosten van de jeugdhulp gedwongen om te bezuinigen op onder meer armoedebestrijding, sportvoorzieningen, bibliotheken en de brandweer. 'Niets blijft ongemoeid', aldus de wethouders. 'We zijn nog steeds heel gemotiveerd om alle kinderen en jongeren die hulp nodig hebben in onze gemeenten te helpen en ook willen we doorgaan met investeringen in preventieve zorg maar daar hebben we wel voldoende en structurele middelen voor nodig.'

Ook complete colleges van burgemeester en wethouders komen nu in actie. In een petitie vragen zij om een adequate verhoging van het jeugdhulpbudget. Coördinator van de petitie Rob Jonkman, wethouder in Opsterland, meldde op 22 mei op Twitter dat inmiddels circa honderd colleges de petitie ondersteunen.

Bron: Gemeente.nu; Binnenlands Bestuur; Gemeente Opsterland; Twitter