Utrecht zoekt kamer voor jongere uit instelling

Gemeenten in Utrecht gaan op zoek naar woonruimtes voor jongeren die een jeugdhulpinstelling verlaten en niet zelfstandig of thuis kunnen wonen. Dit meldde het Algemeen Dagblad op 12 april.

De gemeenten De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Zeist, Bunnik en Wijk bij Duurstede gaan samen met jeugdhulpaanbieders kamers zoeken. Zowel bedrijven als particuliere verhuurders kunnen de woonruimte aanbieden. Er zijn verschillende mogelijkheden: een kamer in een studentenhuis, bij ouder echtpaar thuis of bij een gezin. Een onafhankelijk coördinatiepunt zorgt voor een zorgvuldige 'match' tussen de jongere en de verhuurder.

De jongere, tussen 18 en 23 jaar, huurt zelf de kamer en wordt begeleid door een jeugdhulpverlener. Deze helpt hem bij het opbouwen van een persoonlijk netwerk waarop hij kan terugvallen. De begeleider komt minimaal één keer per week op bezoek. Hij blijft verantwoordelijk voor de begeleiding, zo lang en intensief als nodig is.

'Deze aanpak is interessant omdat de jongeren zich verder kunnen ontwikkelen in een "gewone thuissituatie" in plaats van een jeugdzorginstelling', aldus Inge Bastiaanssen, medewerker bij het Nederlands Jeugdinstituut. 'Door goed te kijken of de verhuurder past bij de jongere en ze te ondersteunen, verhoog je de kans op een geslaagde woonsituatie voor een jongere op weg naar zelfstandigheid.

Bron: Algemeen Dagblad; Nederlands Jeugdinstituut