Sociale media maken niet ongelukkig

Het gebruik van sociale media door tieners maakt hen niet ongelukkig. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Oxford, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

De onderzoekers concluderen dat het gebruik van sociale media op zichzelf geen sterke voorspeller is voor hoe tevreden jongeren zijn over hun leven. De onderzoekers hebben voor hun onderzoek gebruik gemaakt van een panel van 12.672 tieners tussen 10 en 15 jaar, die tussen 2010 en 2016 verschillende vragenlijsten hebben ingevuld.

Peter Nikken, medewerker van het Nederlands Jeugdinstituut en hoogleraar mediaopvoeding, vindt dat te makkelijk wordt aangenomen dat sociale media slecht zijn. 'De resultaten van dit en ander onderzoek laten zien dat het niet zo simpel is. Of jongeren langdurig of kort sociale media gebruiken maakt niet zo zeer uit, maar wel hoe ze het gebruiken. De meeste jongeren gebruiken sociale media als een verlengstuk om in contact te blijven met vrienden. Ze delen meer met elkaar en worden daar blij van. Bij andere jongeren met bijvoorbeeld een depressie of een negatief zelfbeeld kunnen negatieve reacties via sociale media versterkend werken; daarom moeten we aan het socialemediagebruik van deze jongeren extra aandacht besteden. Media versterken dus vooral bestaande ervaringen, positieve en negatieve.'

Bron: PNAS; Nederlands Jeugdinstituut