Multiproblematiek al vroeg in beeld bij Raad

65 procent van 696 Rotterdamse mannen van 18 tot 27 jaar met multiproblematiek was al jong bekend bij de Raad voor de Kinderbescherming. Van die 65 procent onderging bijna de helft drie of meer raadsonderzoeken, sommigen zelfs meer dan tien. Dat blijkt uit onderzoek van de Academische Werkplaats bij De Nieuwe Kans.

Van de totale groep zegt 69 procent thuis emotioneel verwaarloosd te zijn, 39 procent rapporteert fysieke verwaarlozing, 35 procent is fysiek mishandeld, 33 procent emotioneel mishandeld en 10 procent seksueel misbruikt. Emotionele mishandeling had de ernstigste gevolgen. Een derde heeft in zijn jeugd gebruik gemaakt van geestelijke gezondheidzorg.

De academische werkplaats voerde het onderzoek uit om de effectiviteit van het dagbehandelprogramma De Nieuwe Kans te vergelijken met andere interventies. Bij de jongvolwassenen die een interventie voltooiden, verbeterde de zelfredzaamheid, de recidive, de kwaliteit van leven, het psychisch functioneren, het maken van denkfouten en het vinden van werk of opleiding. Het effect bij De Nieuwe Kans was groter; daar waren  deelnemers met ernstigere problematiek aangemeld.

Omdat de jongvolwassenen met multiproblematiek al in hun jeugd in beeld zijn, adviseren de onderzoekers diagnostiek, indicatiestelling en risicotaxatie te verbeteren, zodat direct effectieve interventies ingezet kunnen worden.

Bron: Academische Werkplaats bij De Nieuwe Kans