Meer seks met dwang bij meisjes in speciaal onderwijs

Meisjes in het speciaal voortgezet onderwijs hebben vaker te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag dan meisjes in het reguliere onderwijs. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse kenniscentrum rond seksualiteit Rutgers en Soa Aids.

Van de meisjes op cluster-4-scholen, voor leerlingen met psychiatrische en ernstige gedragsproblemen, is 27 procent ooit gedwongen tot seksuele handelingen. In het reguliere onderwijs geldt dit voor 7 procent van de meisjes. De opvattingen over seksualiteit verschillen nauwelijks. Wel keuren meisjes op cluster-4-scholen seks zonder verliefdheid iets vaker goed. Opvallend is dat vier keer zoveel meisjes op cluster-4-scholen ooit een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf hebben gedeeld.

Anita Kraak, adviseur bij het Nederlands Jeugdinstituut, ziet het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid om deze kwetsbaarheid te signaleren en meisjes weerbaar te maken tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar ook tegen loverboys. 'Een naaktfoto is zo gemaakt. De gevolgen van het delen daarvan kunnen groot zijn. Loverboys kiezen vaak kwetsbare meiden als slachtoffers, daarbij maken ze veel gebruik van internet en staan ze vaak bij scholen. We kunnen deze meisjes helpen door ze aan de ene kant te beschermen en aan de andere kant de ruimte te geven om hun identiteit én seksualiteit te ontwikkelen. Dat vraagt maatwerk. Ga het gesprek aan over alledaagse dingen, vraag een meisje wat ze deelt via haar telefoon, waarom ze dat wel of niet doet en met wie ze het deelt. Leer haar haar grenzen te ontdekken.'

Bron: Rutgers; Soa Aids; Nederlands Jeugdinstituut