Blokhuis: Dak- en thuisloze jongere een eigen thuis

Staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis wil alle ruim 10.000 dak- en thuisloze jongeren de komende jaren helpen naar een zelfstandig bestaan met een eigen thuis. Deze ambitie presenteerde hij 14 maart met het actieprogramma Dak- en Thuisloze Jongeren.

Ongeveer tien gemeenten willen dat voor eind 2021 alle dak- en thuisloze jongeren de benodigde hulp en ondersteuning krijgen. Deze pilotgemeenten gaan meteen aan de slag met het programma. Zo zorgen zij dat de jongere één aanspreekpunt krijgt die ondersteuning biedt. Deze regisseur moet helpen bij het vinden van onder andere een betaalbare woning, schuldhulpverlening, opleiding en werk.

Het Rijk gaat daarnaast kijken of er regelgeving is die de ondersteuning van jongeren kan belemmeren. Ook zal het gemeenten stimuleren om afspraken te maken met woningcorporaties over het reserveren van woningen.

Bas Wijnen, programmaleider ondersteuning transformatie bij het Nederlands Jeugdinstituut: 'Het Rijk heeft een aantal actieprogramma's voor specifieke groepen jongeren en vanuit verschillende beleidsterreinen. Dit werkt versnippering in de hand, doordat er voor iedere specifieke groep iets anders wordt georganiseerd. Er is voor een brede groep jongvolwassenen een oplossing nodig, zodat zij niet tussen wal en schip belanden. Wanneer dit programma bijdraagt aan de vijf basisvoorwaarden, waaronder voldoende inkomen, een passende woonplek en het kunnen volgen van een opleiding of baan, is dat mooi.'

Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)