16 procent kinderen en jongeren heeft overgewicht

Van de kinderen en jongeren tussen 2 en 25 jaar had in 2018 bijna 16 procent overgewicht. Dat blijkt uit cijfers van de Jeugdmonitor van het CBS.

12,8 procent van de kinderen en jongeren heeft matig overgewicht en 3 procent ernstig overgewicht. Overgewicht komt het meest voor bij kinderen en jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond (25,1 procent) en bij jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar (24 procent). Het overgewicht is bij jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond vaak ernstiger dan bij jongeren zonder migratieachtergrond.

Volgens Johan Kruip, medewerker van het Nederlands Jeugdinstituut, is het belangrijk om bij overgewicht en obesitas achterliggende oorzaken in beeld te brengen. 'Psychische klachten zoals stress, depressie en faalangst kunnen ten grondslag liggen aan overgewicht en obesitas maar ook factoren als armoede, echtscheiding, en ouders die geen nee kunnen zeggen. Pas als je een compleet beeld hebt, kun je kijken wat er nodig is aan hulp en ondersteuning.'

Bron: CBS Jeugdmonitor; Nederlands Jeugdinstituut