Iedere professional die met kinderen of jongeren werkt, ziet of hoort weleens iets dat kan duiden op kindermishandeling. Het is belangrijk dat je signalen herkent en er iets mee doet. Op deze pagina lees je meer over het herkennen van signalen.
Wat zijn de signalen van kindermishandeling?
Een signaal is een teken dat er mogelijk iets aan de hand is. Je ziet, hoort of voelt iets en maakt je daardoor zorgen. De verklaring voor zo'n signaal kan kindermishandeling zijn, maar er kan ook een andere oorzaak zijn.
Er zijn veel signalen die kunnen wijzen op kindermishandeling. Hoe meer van deze signalen je ziet, hoe groter de kans dat er sprake is van kindermishandeling. In onderstaande lijsten staan signalen beschreven, ingedeeld in verschillende leeftijden.
- Signalen van kindermishandeling: 0 - 4 jaar
- Signalen van kindermishandeling: 4 - 12 jaar
- Signalen van kindermishandeling: 12 - 18 jaar
De signalenlijsten is een hulpmiddel om een vermoeden van kindermishandeling te onderbouwen, niet om kindermishandeling te 'bewijzen'. Vrijwel alle genoemde signalen kunnen namelijk een andere oorzaak hebben. En de lijsten zijn niet volledig.
Hoe meer van de genoemde signalen het kind uitzendt, hoe groter de kans dat er sprake is van kindermishandeling. Maar er zijn ook kinderen waaraan niet of nauwelijks valt op te merken dat ze worden mishandeld. Als er geen signalen zijn, wil dat niet zeggen dat er niets aan de hand is en dat het veilig is in het gezin.
Het in kaart brengen van signalen is tevens de eerste stap van het werken met de meldcode. Het werken met de meldcode is verplicht voor professionals die met jeugd werken. Lees meer over het werken met de meldcode op de pagina Hoe werk ik met de meldcode?
Hulpmiddelen bij signaleren
Voor het inschatten van de veiligheid en toekomstige veiligheid van kinderen zijn er verschillende instrumenten in de databank Instrumenten.
De kindcheck is onderdeel van het in kaart brengen van signalen. Op Augeo.nl lees je meer over de kindcheck.
Voor professionals in het onderwijs
Onderwijsprofessionals zien kinderen dagelijks op school en pikken veel signalen op. Deze brochures geven houvast bij het werken volgens de meldcode:
- Kindermishandeling zien en samen aanpakken (primair onderwijs)
- Kindermishandeling zien en samen aanpakken (voortgezet onderwijs)
Voor professionals in jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdgezondheidszorg
Professionals in de jeugdhulp en jeugdbescherming kunnen de Richtlijn Kindermishandeling voor jeugdhulp en jeugdbescherming gebruiken.
Voor professionals in de jeugdgezondheidszorg is er een Richtlijn Kindermishandeling.
Voor medisch professionals
Voor de afdelingen Spoedeisende hulp van ziekenhuizen en huisartsenposten is er de Richtlijn Signalering Kindermishandeling in de spoedeisende medische zorg .
Voor verloskundigen zijn er ook instrumenten voor vroegsignalering beschikbaar, zoals de ALPHA-NL. Die helpt verloskundigen bij het signaleren van mogelijk ongunstige opgroei-omstandigheden voor kinderen.
Ik heb de signalen in kaart gebracht. Wat kan ik nu doen?
Een situatie waarin je vermoedens hebt van kindermishandeling kan ingewikkeld zijn. Betrek er daarom andere professionals bij niet alleen. Dat kan helpen om de situatie beter te duiden. Als je je zorgen maakt over de veiligheid van het kind, is het daarnaast belangrijk om met kind en ouder hierover in gesprek te gaan. Dat kan lastig zijn. Voor aandachtspunten en tips over hoe je dat kunt doen, lees je meer op de pagina praten met kinderen bij vermoedens van kindermishandeling en op de pagina praten met ouders bij vermoedens van kindermishandeling.
Professionals zijn verplicht om bij signalen de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te volgen. Dat is een stappenplan voor professionals voor het signaleren en melden van vermoedens van kindermishandeling. De eerste stap van de meldcode is het observeren, in kaart brengen en documenteren van signalen. Lees meer over de vervolgstappen op de pagina Werken met de meldcode.
Wees je bewust van de valkuil van ongeloof
Kindermishandeling komt meer voor dan veel mensen denken. Vaak denken mensen dat ze iets niet goed gezien of gehoord hebben. Je komt daarbij je eigen weerstand tegen en probeert misschien te verklaren waarom het niet waar zal zijn. Dit wordt ook wel de valkuil van ongeloof genoemd en dat is heel menselijk. Het is goed om je bewust te zijn van deze valkuil, en deze zoveel mogelijk te voorkomen.
'Achteraf heb ik me afgevraagd of ik signalen heb gemist. Ik weet nog dat ik het opmerkelijk vond dat op de eerste dag het jongetje meteen bij mij op schoot kwam zitten. Vanuit mijn opleiding en werk weet ik dat het opvallend is als een kind dat je niet kent zo snel zo dichtbij komt. Ik heb dat opgemerkt, maar niet direct als zorg bestempeld.'
In het videocollege Onbestaanbaar waar legt orthopedagoog Aafke Scharloo uit hoe professionals kunnen omgaan met de valkuil van ongeloof, specifiek bij signalen van seksueel misbruik.
Beschermende factoren en risicofactoren
Er zijn ook risicofactoren voor kindermishandeling. Een risicofactor is iets anders dan een signaal. Een signaal laat zien dat er misschien kindermishandeling is. Een risicofactor vergroot de kans op kindermishandeling. Lees meer over beschermende en risicofactoren bij kindermishandeling.
Lees ook
-
Hoe werk ik met de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling?
Hoe werk ik met de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling?Voor wieProfessionalsDe Meldcode is een stappenplan voor professionals over omgaan met vermoedens van kindermishandeling. Hoe werk je met de meldcode?
-
Afwegen en beslissen bij vermoedens van kindermishandeling
Afwegen en beslissen bij vermoedens van kindermishandelingVoor wieProfessionalsWat doe je als vermoedens van kindermishandeling zijn bevestigd of versterkt? Hoe neem je een goede beslissing en wat als je twijfelt?
-
Hoe praat ik met een kind over vermoedens van kindermishandeling?
Hoe praat ik met een kind over vermoedens van kindermishandeling?Voor wieProfessionalsAls je je zorgen maakt over de veiligheid van een kind of jongere, is het belangrijk daarover te praten met het kind of de jongere.
-
Hoe praat ik met ouders over kindermishandeling?
Hoe praat ik met ouders over kindermishandeling?Voor wieProfessionalsHet kan spannend of lastig zijn om jouw zorgen over een kind of de gezinssituatie te bespreken met een ouder. Waar moet je rekening mee houden?
Praat, lees en luister mee op het Platform Vakmanschap!
Het Platform is een plek om van én met elkaar te leren, elkaar te ontmoeten en ervaring en kennis uit te wisselen. Woon bijeenkomsten van actuele thema's bij, stel of beantwoord vragen, lees mee over interessante inzichten en deel je voorbeelden.
Deelname is gratis, je moet je eerst even registreren.