• WERKEN AAN DE KWALITEIT
  • VAN DE JEUGDSECTOR
Mediaopvoeding

Voorzieningen voor ouders, verzorgers en professionals

Ouders, mede-opvoeders en beroepskrachten met vragen over kinderen en media kunnen informatie vinden op de websites van Opvoeden.nl of andere instanties voor opvoedsteun. Daarnaast kunnen zij ook hun vragen stellen op de website van Mediaopvoeding.nl. De informatie van die website vormt de basis van de ondersteuning over kind en media door het CJG.

Voor beroepskrachten is er sinds medio 2015 ook de Toolbox Mediaopvoeding, met op wetenschappelijke inzichten gebaseerde informatie, tips en adviezen bij vragen over media, kinderen en opvoeden. De informatie en concrete tips zijn toegespitst op kinderen in verschillende fasen van de ontwikkeling en gaat ook specifiek in op het mediagebruik door kinderen met een licht verstandelijke beperking.

Naast de directe vraagbeantwoording zijn er ook verschillende andere initiatieven die opvoeders en verzorgers ondersteunen bij het bewust omgaan met de media door kinderen:

Ouders en verzorgers met vragen over kinderen en media kunnen informatie vinden op de websites van of andere instanties voor opvoedsteun. Daarnaast kunnen ouders en beroepskrachten ook hun vragen stellen op de website van  De informatie van deze website vormt de basis van de ondersteuning over kind en media door het CJG.

Naast de directe vraagbeantwoording zijn er ook verschillende andere initiatieven die opvoeders en verzorgers ondersteunen bij het bewust omgaan met de media door kinderen:

  • Mediawijzer.net faciliteert organisaties en instellingen op het gebied van media, educatie, voorlichting en dergelijke in hun ondersteuning van kinderen, jongeren, hun ouders en leerkrachten bij het bewust omgaan met de veelheid van media-uitingen.
  • Digivaardig & digiveilig is een samenwerkingsverband tussen bedrijfsleven en overheid (ministerie van EZ). Het programma is gericht op het versterken van digitale vaardigheden en het verantwoord en veilig gebruik van digitale middelen. Speciaal voor jongeren en hun opvoeders (ouders en docenten) is de website Mijndigitalewereld ontwikkeld.
  • Kijkwijzer informeert ouders over de mogelijke schadelijkheid van televisieprogramma's, films en dvd’s voor kinderen onder de 16 jaar. Kijkwijzer is een samenwerkingsverband tussen de overheid en de media-industrie. Voor games bestaat een soortgelijk Europees systeem: PEGI

Tot slot bestaan er ook enkele private initiatieven die proberen om kennis over kinderen en media toegankelijk te maken voor professionals die ouders en mede-opvoeders willen ondersteunen: Bitescience.com en InternetScience.nl. Beide websites geven simpele samenvattingen van wetenschappelijk onderzoek.

Lees meer

Vragen?

Peter Nikken is contactpersoon.

NJi gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.