• HET NJi WERKT AAN DE KWALITEIT
 • VAN DE JEUGDSECTOR
Mediaopvoeding

Steun voor opvoeders

Een simpele manier om de beeldschermtijd van kinderen te reguleren is het gebruik van een kookwekker. Als de wekker afgaat is de tijd om. Zeuren heeft dan geen zin. De meeste media-apparaten hebben ook een kinderslot of filters om de toegang ervan voor kinderen te reguleren.

Veilig gebruik van internet en gameconsoles

Voor de computer, tablet en smartphone zijn allerlei filterpakketten te downloaden die het apparaat voor kinderen veiliger maken. Het gaat dan vooral om systemen die:

 • websites met seks, grof taalgebruik of geweld blokkeren;
 • een overzicht kunnen geven van eerder bezochte websites;
 • de tijd die kinderen het appraat gebruiken reguleren.

Sommige filters zijn gratis en soms ook zijn ze onderdeel van een uitgebreider beveiligingspakket dat bedoeld is om virussen, spam en ongewenste spyware van de computer te weren. Niet alle filters hebben een duidelijk voordeel: op veel apparaten is de websitegeschiedenis of een overzicht van ‘gesprekken’ sowieso terug te vinden, mits het bijhouden ervan niet is uitgeschakeld.

Gameconsoles zoals de Wii, Xbox en Playstation hebben ook zogenoemde Parental Controls. Via het menu kunnen ouders instellen dat games met een te hoge PEGI leeftijdsclassificatie niet door kinderen gespeeld kunnen worden. Daarnaast kunnen ouders ook andere functionaliteiten beheren, zoals internettoegang, DVD's kunnen afspelen of televisieprogramma's bekijken.

Geschikte mediaproducties

Naast filters die schadelijke media uitsluiten (blacklist), zijn er ook filters waarmee je alleen toegang hebt tot vooraf ingestelde veilige inhouden. Dit zijn zogenoemde whitelist filters, zoals de applicatie Mybee. Whitelist filters werken alleen voor websites, mails, sms’jes en apps. Er bestaan geen technische hulpmiddelen voor het automatisch selecteren of uitsluiten van televisieprogramma's, videogames of bioscoopfilms. Die moeten ouders handmatig selecteren, bijvoorbeeld met steun van Mediasmarties.

Weinig enthousiasme bij ouders

Uit onderzoek blijkt dat ouders in de dagelijkse praktijk weinig gebruik maken van filters en ‘parental controls’ (Livingstone en Helsper 2008; Jigsaw Research 2012; Nikken & Jansz 2013). Ouders kiezen liever voor het zelf reguleren van het mediagebruik van hun kinderen, dan dat ze dat overlaten aan een apparaat. Daar zijn verschillende redenen voor:

 • ouders zijn niet altijd bekend met het bestaan van de technische hulpmiddelen;
 • de meeste controls zijn niet gebruiksvriendelijk, ze zitten verstopt in submenu’s en verschillen per apparaat;
 • ouders schatten de risico’s op negatieve media-effecten voor hun kind laag in, en vinden het dan te veel moeite om controls in te stellen;
 • filters zijn niet gezinsvriendelijk; bij meerdere kinderen van verschillende leeftijden thuis zijn ze lastig te gebruiken, filters ‘groeien’ niet met het kind mee, en ouders willen geen beperking van hun eigen mediakeuzes;
 • sommige ouders menen dat hun kinderen de filters sowieso kunnen kraken.

Bronnen:

 • Jigsaw Research (2012), 'Parents’ views on parental controls: Findings of qualitative research'. Londen: Ofcom.
 • Livingstone, S. en E. Helsper (2008) ‘Parental mediation of children’s Internet use’, in: 'Journal of Broadcasting & Electronic Media, 52: 581-99'.
 • Nikken, P. en J. Jansz (2013), 'Developing scales to measure parental mediation of young children's internet use', in: 'Learning, Media and Technology'.

Lees meer

Vragen?

Peter Nikken is contactpersoon.

NJi gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.